Notícies

Tot a punt pel 8M a Sants-Montjuïc

todayfebrer 22, 2024 21 15 4

Background
share close

Un any més, les organitzacions de Sants-Montjuïc treballen per fer possible el Dia Internacional de la Dona amb una extensa varietat d’activitats culturals i comunitàries.

El 8 de març és una data que transcendeix les fronteres i les cultures, recordant-nos la lluita contínua per la igualtat de gènere i els drets de les dones a tot el món. És un moment per reflexionar sobre els èxits aconseguits, però també per reconèixer les desigualtats persistents i els desafiaments que encara enfronten les dones en diversos àmbits de la vida.

La importància del Dia Internacional de la Dona rau en la seva capacitat per generar consciència sobre les inequitats de gènere, la discriminació i la violència que moltes dones enfronten diàriament. És un recordatori que, malgrat els avenços significatius en la lluita per la igualtat de gènere, encara hi ha molta feina a fer per aconseguir societats més justes i inclusives. En un món on les dones continuen enfrontant obstacles a l’accés a l’educació, la participació política, l’ocupació digna i la presa de decisions, el 8 de març ens insta a reflexionar sobre com podem contribuir individualment i col·lectivament a promoure la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones.

El 8M ens recorda que la igualtat de gènere no és només un objectiu a assolir, sinó un compromís constant que requereix la participació activa de tots els membres de la societat. És una crida a l’acció per desafiar les normes socials i els prejudicis arrelats, així com per promoure polítiques i pràctiques que garanteixin els drets i la dignitat de totes les persones, independentment del gènere.

Les activitats culturals i comunitàries s’allargaran des del febrer fins a l’abril

La 38a edició del Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany, sota el lema “Trencant el sostre de vidre”, busca promoure iniciatives que contribueixin a eliminar les barreres verticals presents en diversos àmbits econòmics i socials, així com aquelles que potenciïn el lideratge i l’empoderament femení dins les organitzacions. La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el dilluns, 11 de març, a les 17.30 h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona (pl. Sant Jaume, 1).

Dates i horaris de les activitats:

LA LLEIALTAT SANTSENCA (C. Olzinelles, 31) Dones, comunitat, diversitat i reivindicació. Amb aquestes quatre idees com a fil conductor, es presenta la cinquena edició de «Lleialtat és nom de dona», un programa plural i divers elaborat de manera coral amb les entitats, els col·lectius i les persones que pretén reivindicar i visibilitzar el paper de les dones en l’actualitat des de múltiples àmbits.

 • Concert de Slimey Rhymes (Divendres 1 de març, de 19 a 21 h): Rap i hip hop queer i migrant. L’espectacle és una denúncia del sistema cis hetero patriarcal i colonial. Sabine Salame, Xeno Bitch i HIND hi afegeixen una capa personal que reflecteix les vivències personals i les diferents interseccions que travessa cadascuna.
 • Ressonàncies femenines al món del cinema (Dijous, 7 de març, de 19 a 21 h): Loida Baró, veu, i Eugènia Arús, piano, formen Silly Symphony i en aquest recital revisiten i donen veu a compositores de bandes sonores, de cançons i lletristes, guionistes, directores, personatges i veus icòniques. Organitzen: Òmnium Cultural i la Lleialtat Santsenca.
 • Dones en peu de rol (Dissabte, 9 de març, de 17 a 2 h): Des de la tarda de dissabte fins a la matinada s’hi celebren diverses partides de rol simultànies amb un denominador comú: totes les màsters són dones. Inscripcions a ja.cat/enpeuderol. Organitza: Sants Niggurath.
 • Submergim-nos en les onades (Dijous, 14 de març, de 19 a 21 h): Quines són les idees que promou el feminisme? Han canviat al llarg del temps o segueixen sent les mateixes? Hi ha una sola forma de ser feminista? Fem un breu recorregut històric per les principals onades feministes. Inscripcions a lleialtat.cat/entrades. Organitza: Trama SCC.
 • Passejada Entre xemeneies i telers (Dissabte, 16 març, d’11 a 14 h): Carolina Orgillés i Llamas va escriure l’any 2018 la seva primera novel·la, Una nova vida, i ara ens guia en aquesta ruta per conèixer les vicissituds d’unes famílies que fa un segle lluitaven per sobreviure en aquella Barcelona industrial on les xemeneies de les fàbriques tèxtils ennuvolaven el cel i empudegaven l’aire. La passejada forma part de «Sants, escenari literari», un cicle de passejades literàries i presentacions de llibres que tenen a Sants com a protagonista.
 • Cinema Violeta: «Margarita y el lobo» (Dijous, 21 març, de 19 a 21 h): Cecilia Bartolomé, pionera del cinema espanyol, va acabar a les llistes negres del franquisme amb aquesta pel·lícula que neix com a pràctica de fi de carrera de l’Escola Oficial de Cinematografia. Aquesta tragicomèdia musical dissecciona de forma satírica la situació de la dona a l’època, mostrant els diferents “llops” que les sotmetien: l’amor, les dificultats a la feina i la vida personal. Projecció i col·loqui posterior.
 • Exposició de Flavita Banana (Del 5 al 28 de març): Flavia Álvarez-Pedrosa Pruvost va néixer a Oviedo el 1987. Asturiana per accident i barcelonina per convicció, va estudiar Arts i Disseny i el cicle d’Il·lustració, tots dos a l’Escola Massana de Barcelona, fent malabarismes amb tots els treballs imaginables. En aquesta exposició s’endinsa en l’humor trist, el costumisme i l’absurditat de la seva obra gràfica.

CASAL MUNICIPAL DE GENT GRAN COTXERES DE SANTS (Pas de Fructuós Gelabert, 6)

 • Xerrada: memòria de les dones obreres (Dimarts, 5 de març, de 17 a 18 h): Xerrada per a persones majors de 60 anys. Entrada lliure amb Inscripció prèvia al CMGG Cotxeres de Sants o al telèfon 93 256 89 60. Recorregut per la història de les dones obreres del barri que a més de fer un  treballar reproductiu, van treballar a les fàbriques, lluitar i reivindicar als seus drets. Organitzen: Casal Municipal Gent Gran Cotxeres de Sants i PIAD Sants-Montjuïc.

ESPAI CULTURAL LA HORMIGUERA (C. Olzinelles, 63, baixos)

 • Exposició: #SónElsPrivilegis (Del dijous, 22 de febrer, al dilluns, 11 de març): Mostra en què a través de la tècnica humorística dels memes es pretén sensibilitzar sobre els privilegis i la opressió en la societat estructuralment patriarcal. Organitzen: Trama SCC en col·laboració amb l’Etnogràfica.

CENTRE CÍVIC COTXERES DE SANTS (C. Sants, 79)

 • Exposició: la dona, llums i ombres (Del dimarts 27 de febrer al diumege 16 de març): Amb perfomance a càrrec de Júlia Badal, Glòria Bosch i Morera, Montse Cercos, Natàlia Carrasco i Carrie Dorca.Mostra dedicada a totes les dones que lluiten cada dia pels seus drets encara que la seva feina sovint no es valori sinó que queda a l’ombra: posem-hi llum. Exposició col·lectiva d’obres de Maria Alemany, Montserrat Artal , Anna Bafalluy, Mey Caro, Mary Franquet, Llum Garcia, Gonzalez Ventosa, Montse J. Sorribes, Nurya Khano, Anna Lopez Isart, Araceli Marti, Cèlia Otin, Pepita Pedret, Marta Puigcerver, Anna Rodà,MariaHelena Roig, Neus Silvestre, Isabel Sanmartin. Organitza: Col·lectiu d’Artistes de Sants.
 • La llei de l’hivern (Dimecres, 6 de març, a les 18.30 h): Lectura teatralitzada de la novel·la de Gemma Ventura Farré, guanyadora del Premi Josep Pla 2023, a càrrec de Manel Klose i Montse J. Sorribes. Organitza: Col·lectiu d’Artistes de Sants.
 • La dona en el cinema clàssic (Dimecres, 10 d’abril, a les 19 h, a la Sala d’Actes): Com s’ha representat la dona en el cinema clàssic? Ha estat només un objecte de desig? Què ens pot dir la seva presència davant la càmera? En aquesta xerrada pensarem quines imatges ha generat la història del cinema i com han pogut influir en la nostra manera de mirar. Organitza: Crisi, espai de pensament crític.

BIBLIOTECA VAPOR VELL (Ptge. Vapor Vell, 1, quarta planta)

 • Veus de dones (Dimecres, 13 de març, a les 18.30 h): Activitat poètica literària on dones poetes presentaran les seves obres amb micròfon obert. Organitza: Col·lectiu d’Artistes de Sants.

Written by: Lourdes Tasies Cano

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies
0%