Notícies

Només un 25% de presoners dormirà a la presó

todaymarç 7, 2024 9

Background
share close

La Generalitat de Catalunya ha implementat una estratègia enfocada al règim obert o de semillibertat per als presos en el sistema penitenciari.

El tercer grau penitenciari permet que els reclusos només acudeixin al centre penitenciari per dormir durant l’últim tram de la seva condemna. Les dades mostren que les persones que gaudeixen d’aquest règim reincideixen menys que les que recuperen la llibertat directament des de la presó, cosa que dóna suport a l’aposta de la Generalitat per aquest enfocament.

Un informe del Centre d’Estudis Jurídics revela que el 26% de les persones que acaben la condemna en règim tancat reincideixen, mentre que només el 10% dels que finalitzen en un centre obert reincideixen. Aquesta disparitat a les taxes de reincidència dóna suport a la necessitat de promoure el règim obert com a part de l’estratègia de reinserció social.

Per reduir els ingressos a les presons i promoure la rehabilitació, la Conselleria de Justícia ha posat en marxa un pla estratègic que inclou 15 mesures. Entre elles destaquen dos plans pilots: l’ús de polseres GPS de control com a alternativa a l’ingrés a la presó provisional mentre s’espera el judici, i la creació d’equips penals compostos per assistents socials, psicòlegs i criminòlegs per assessorar els jutges.

La presó de la Zona Franca obrirà les portes el 2026

Les obres del centre de la Zona Franca de Barcelona avancen a bon ritme i s’espera que entri en funcionament l’abril del 2026. Aquest centre, amb capacitat per a 800 presos, serà un component crucial per a l’èxit del règim obert a Catalunya. Estarà compost per dos blocs idèntics de quatre plantes, amb espais comuns a la planta baixa i habitacions als pisos superiors, incloent habitacions adaptades per a persones amb discapacitat.

Written by: Lourdes Tasies Cano

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies
0%