Cultura

“L’ou com balla” per primer cop a Hostafrancs

todaymaig 31, 2024 16 3

Background
share close

L’ou com balla és una de les celebracions més singulars de Barcelona, distingint el dia de Corpus des de l’any 1637. Aquesta tradició consisteix a fer ballar un ou en els sortidors de claustres, patis i jardins, adornats per a l’ocasió amb motius florals i cireres. Està profundament arrelada a Catalunya, l’únic lloc del món on actualment es fa ballar l’ou.

Una celebració històrica

Enguany, el Corpus se celebrarà del dijous 30 de maig fins al diumenge 2 de juny, coincidint amb un esdeveniment molt especial: la commemoració dels 600 anys dels gegants de Barcelona. Aquest aniversari marca sis segles d’història i cultura barcelonina, donant un protagonisme especial als gegants, símbols emblemàtics de les festes populars de la ciutat. Per celebrar aquesta fita, s’organitzaran diverses exposicions i activitats:

  • Museu Etnològic i de Cultures del Món: L’exposició ‘Barcelona Ciutat Gegant. 600 anys de festa i tradició’.
  • Casa de l’Ardiaca: Mostra ‘Papers de gegants’, amb un document original de 1424, la primera referència escrita dels gegants.
  • Museu Diocesà de Barcelona: Exposició ‘Ara ballen! Els gegants a la processó de Corpus’.
  • Casa dels Entremesos: Exposició ‘Gegants del Món’, que explica el panorama geganter a Europa i altres continents.

Activitats del Corpus

La Vigília del Corpus (1 de juny) comptarà amb la sortida dels Gegants de la Ciutat amb la seva imatge olímpica del 1992 i una ballada de sardanes davant la Catedral. La processó de Corpus, patrimoni cultural immaterial de Barcelona, tindrà lloc el 2 de juny, amb la participació de diversos elements del seguici popular, com els Gegants de la Ciutat, els del Pi o els de Santa Maria del Mar, entre d’altres. A més, es podran gaudir de dolços tradicionals i música a la majoria dels edificis patrimonials on s’organitzen l’ou com balla i les catifes florals.

Encara que es diu que la tradició de l’ou com balla va començar en el claustre de la Catedral, avui dia es pot gaudir en molts altres edificis, com el claustre de la Basílica de la Puríssima Concepció, els jardins del Museu Frederic Marès o el claustre del Monestir de Pedralbes.

El motiu que va originar aquesta curiosa tradició és incert. Una teoria suggereix que l’ou representa l’Eucaristia durant el Corpus; una altra hipòtesi considera que l’ou simbolitza la fecunditat i el naixement d’una nova vida.

El secret de l’ou

Però, com és possible que un ou balli? El secret resideix en el fet que abans de posar l’ou damunt de l’assortidor de la font, aquest es buida i se segella amb cera per tapar el forat. Després, es col·loca l’ou damunt de l’assortidor, el qual comença a girar i girar com si estigués ballant. Aquest any, però, a causa de la sequera i l’emergència climàtica, algunes fonts no tindran aigua, i les entitats encarregades d’organitzar aquesta tradició han buscat diverses alternatives per adaptar la celebració.

L’ou com balla és una tradició que no només encanta per la seva originalitat, sinó que també representa la riquesa cultural i històrica de Barcelona. Aquesta celebració, amb els seus seixanta-cents anys de gegants i les seves exposicions, promet ser un esdeveniment inoblidable per a tots els assistents.

Enguay, i per primer cop, aquesta tradicció es podrà gaudir al barri d’Hostafrancs,  a la Parròquia del Sant Àngel Custodi.

Written by: Lourdes Tasies Cano

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies
0%