ONA DE SANTS La ràdio de Sants-Montjuïc
Cada 26 de desembre, les taules catalanes es vesteixen de gala amb un dels plats més emblemàtics de la nostra gastronomia: els canelons de Sant Esteve. Aquesta tradició, que barreja història, sabor i sostenibilitat, és una de les més arrelades a Catalunya. Però, quin és l’origen d’aquest plat? Quines diferències tenen amb els canelons italians? I per què són tan especials per a la nostra cultura?
Els canelons van arribar a Catalunya al segle XIX, portats per la influència de cuiners italians i francesos que treballaven per a famílies burgeses. Tanmateix, a diferència de la versió italiana, els canelons catalans van adquirir una personalitat pròpia adaptada als costums locals. Una de les particularitats més destacades és el seu lligam amb Sant Esteve, una festivitat exclusivament catalana, que dona lloc a l’elaboració d’aquest plat amb les sobres dels àpats de Nadal. Així, el seu esperit pràctic i sostenible es converteix en una marca d’identitat.
Tot i que comparteixen l’essència de ser pasta farcida, les diferències entre els canelons catalans i els italians són notables:
Amb el pas dels anys, els canelons catalans han evolucionat per adaptar-se a les tendències culinàries modernes. Tot i que la recepta tradicional continua sent la més popular, han sorgit variacions amb ingredients com bolets, marisc, espinacs, o fins i tot versions veganes i sense gluten. Aquesta capacitat d’innovar sense perdre l’essència és un reflex de la vitalitat de la gastronomia catalana.
Els canelons de Sant Esteve no són només un plat; són un símbol de reunió familiar i identitat cultural. La seva preparació, que sovint involucra diverses generacions, converteix la cuina en un espai de transmissió de valors i sabors. És habitual veure com les receptes passen de mares a filles i nets, garantint que aquesta tradició es mantingui viva.
Els canelons de Sant Esteve són molt més que una delícia per al paladar. Són un pont entre la tradició i la sostenibilitat, una manera d’unir generacions al voltant de la taula i una expressió de com la gastronomia pot adaptar-se als temps sense perdre la seva essència.
Aquest Sant Esteve, quan tastis uns canelons, pensa en la història que expliquen: un relat que barreja influències italianes, creativitat catalana i l’esperit de compartir. Bon profit!.
Written by: Àngel Lacoma
For every Show page the timetable is auomatically generated from the schedule, and you can set automatic carousels of Podcasts, Articles and Charts by simply choosing a category. Curabitur id lacus felis. Sed justo mauris, auctor eget tellus nec, pellentesque varius mauris. Sed eu congue nulla, et tincidunt justo. Aliquam semper faucibus odio id varius. Suspendisse varius laoreet sodales.
close09:00 - 10:30
Selecció Musical
10:30 - 11:00
Presentat per Ànnia Mir i Albert Reguant
11:00 - 12:00
Selecció Musical
12:00 - 20:00
Selecció Musical
21:00 - 22:00
Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.
ACEPTAR
Post comments (0)