Societat

Impuls Cooperatiu i la restauració cooperativa a Sants

todayfebrer 25, 2025 13

Background
share close

Foto: jornal.cat

Impuls Cooperatiu és una iniciativa que promou la restauració autogestionada i cooperativa al barri de Sants, amb un doble objectiu:

  1. Combatre la precarietat laboral del sector de la restauració, creant llocs de treball de qualitat.
  2. Agrupar iniciatives cooperatives amb un fort compromís polític i comunitari.

A Sants, el sector de la restauració és el que més ocupació genera, i actualment hi ha sis restaurants cooperatius que destaquen per la seva gestió col·lectiva i els seus valors socials:

  • Bistrot Zumzeig: Oferta empanades, pintxos i productes per picar, complementant l’oferta de begudes.
  • Cantina Lab: Ubicada a Can Batlló, ofereix un menú econòmic diari amb productes ecològics, com tacos de pollastre.
  • Abarka: Un projecte que neix de la necessitat de les persones migrants i racialitzades d’autoorganitzar-se, oferint cuina africana.
  • La Deskomunal: Cuina cooperativa amb opcions vegetarianes i veganes.
  • Kop de má: Famosa per la seva truita de patates.
  • Periferia Cimarronas: Cooperativa de treball, teatre i espai cultural liderada per persones afrodescendents, que ofereix plats criolls durant els dies de funció.

Valors i impacte social

Aquests projectes no només ofereixen una alternativa gastronòmica, sinó que també promouen valors com:

  • Antiracisme (Abarka i Periferia Cimarronas).
  • Feminisme (Cantina Lab).
  • Cultura transformadora (La Deskomunal i Bistrot Zumzeig).

A més, demostren que l’economia solidària pot ser una millora qualitativa respecte a l’economia mercantil tradicional, oferint productes gastronòmics i culturals d’alta qualitat i generant un impacte visible en la comunitat.

Avantatges del model cooperatiu

El format cooperatiu té diversos avantatges en un sector tan precaritzat com la restauració:

  1. No busca generar beneficis per a un empresari, sinó garantir salaris dignes i mantenir els llocs de treball.
  2. Resiliència: Durant la pandèmia de la Covid-19, les cooperatives van demostrar la seva capacitat per adaptar-se mitjançant eines d’estalvi col·lectiu i mecanismes per mantenir els llocs de treball, sense recórrer a acomiadaments.
  3. Compromís comunitari: Les cooperatives esdevenen referents culturals i socials al barri, com en el cas del Bistrot Zumzeig, que és un punt de trobada per al cinema i la música.

Reptes i dificultats

Tot i els èxits, el model cooperatiu també enfronta reptes significatius:

  • Falta de relleus i desgast físic i mental: Això va portar al tancament del restaurant cooperatiu Terra d’Escudella després de 20 anys d’activitat. La dificultat per incorporar nous socis i l’autoexplotació de les persones implicades van ser factors clau en la seva decisió de tancar.
  • Complexitat de la gestió col·lectiva: Requereix un alt nivell de compromís i participació per part de totes les persones implicades.

Conclusió

La restauració cooperativa a Sants és un exemple inspirador de com es poden construir alternatives econòmiques basades en valors com la cooperació, la justícia social i el compromís comunitari. Tot i els reptes, aquests projectes demostren que és possible crear models de negoci sostenibles i inclusius que milloren la qualitat de vida de les persones treballadores i enriqueixen la vida cultural i social del barri.

FONT: jornal.cat

Written by: Àngel Lacoma

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies