Cultura

La costura uneix: Fem Filigranes promou la solidaritat i l’empoderament a través de la costura comunitària a Barcelona

todayabril 4, 2024 6 2

Background
share close

En un teixit social on la individualitat sembla prevaldre, la costura comunitària emergeix com un vincle poderós que uneix les persones a través de la creativitat, el cuidat mutu i la construcció de relacions sòlides. A Barcelona, el projecte Fem Filigranes, impulsat per Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona, busca donar suport i promoure els espais col·lectius i grups de costura, majoritàriament formats per dones, que s’erigeixen com a llocs de cura i creació de complicitats.

La proliferació de grups de costura a la ciutat comtal és un testimoni palpable de com l’organització veïnal afavoreix l’empoderament, la inclusió i la lluita contra la solitud. Des de barris com Sants-Montjuïc fins als confins més llunyans de la urbs, aquests grups teixidors es congreguen en centres cívics, casals de barri i altres espais municipals per donar forma a una xarxa comunitària sòlida i vibrants.

La iniciativa de Fem Filigranes té com a primer objectiu la creació d’una guia que recull moltes de les iniciatives existents a tota la ciutat. Aquesta guia, presentada el passat 2 de març en una taula rodona on es van escoltar les veus d’algunes participants de quatre grups, marca l’inici d’un procés de visibilització i reconeixement. Tanmateix, el camí no acaba aquí: el següent objectiu compartit és organitzar una trobada oberta a la ciutadania durant la tardor, on es posaran en valor tant les creacions tèxtils com els llaços humans que es teixeixen en aquests grups.

A Sants-Montjuïc, un dels districtes més vibrants de Barcelona, la costura comunitària floreix en una multiplicació d’espais. Grups com “Caminants” al Poble-sec, “Les Cosidores” a la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec o l'”Espai de costura de Can Batlló” a Sants i la Bordeta, són només alguns exemples que ja figuren a la Guia de Fem Feligranes. Aquests espais no només són llocs de creació artística, sinó també de trobada, suport mutu i fortaleixement dels llaços veïnals.

Allò que distingeix la costura comunitària va més enllà de la confecció de peces. És un acte de resistència contra la individualitat atomitzant de la societat contemporània, un recordatori que junts som més forts i més creatius. Als fils i teles s’entrellacen històries de vida, experiències i somnis, creant una xarxa que sosté i enriqueix tota la comunitat. En un món cada vegada més digitalitzat i distant, la costura comunitària ens recorda el valor de l’anàleg, el tangible i l’humà.

Written by: Lourdes Tasies Cano

Rate it

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies
0%